11 Ağustos 2017 11:06 | Son Güncelleme: 11 Ağustos 2017 11:11

Fikret Çetinkaya, dünya şampiyonu Ramil Guliyev'in hikayesini Lig Radyo'ya anlattı

Ramil Guliyev’in 16. Dünya Atletizm Şampiyonası erkekler 200 metrede dünya şampiyonu olmasının ardından Fenerbahçe Amatör Şube Sorumlusu Fikret Çetinkaya, Lig Radyo’ya özel açıklamalarda bulundu.

Mehmet Ayan’ın sunduğu ‘Ayan Beyan’ programına çok çarpıcı açıklamalar yapan Fikret Çetinkaya şunları söyledi:

“Öncelikle size çok teşekkür ediyorum. Ramil Guliyev’in hikayesini anlatmadan önce birkaç şey söylemek istiyorum; Fenerbahçe’de mali işler sorumluluğu yaptım uzun yıllar. Sonra bir dönem ayrıldım. Ardından Aziz Yıldırım’ın bana bir çağrısı oldu ve tekrar Fenerbahçe’ye döndüm ve buradan sayın başkanımıza tekrar teşekkür etmek istiyorum. Atletizm şube sorumluluğunu 7 yıl yaptım. Daha sonra bu şube sana yetersiz, basketbol ve voleybol dışındaki 6 branşın koordinatörlüğüne, amatör şube koordinatörlüğüne getirildim. Bugün o görevi ifa ediyorum. Bir şeyin daha altını çizmek istiyorum. Bunu da söylemek zorunda değildim aslında ama her sabah kulübe gitmek için otomobilime bindiğimde ilk açtığım radyo; tarafsız, güzel, bilgili ve çok içerikli yayınınızdan dolayı Mehmet Ayan’ı dinliyorum. İlk defa da size bağlanıyorum. Yurtdışındaydım indiğimde telefonumda 250 tane mesaj vardı. Herkes durmadan beni arıyordu. İnşallah bu tarafsız, ilkeli ve içerikli yayınınız uzun yıllar devam eder.

Aziz Yıldırım Fenerbahçe’de amatör branşları çok seviyor, elinden geldiği kadar yatırım yapıyor hem de şubenin başındaki arkadaşları da bilgiyi, branşının ehli kişileri getirip bu kişileri de şube yönetiminde özgür bırakıyor.

Ramil’in hikayesi şöyle; Ramil, ben 2007’de şubenin başındayken bir yıl önce dünya yıldızlar şampiyonuydu. Biz yabancı sporcular kullanmak istiyorduk takımımızda. Azeri ilişkiler sorumlumuz vardı, o dedi ki Ramil Guliyev var dedi. Ramil bizde bir sene önce yabancı statüsünde koştu Süper Lig’de. Ardından Azerbaycan Federasyon Başkanı Cengiz Hüseyinzade ile ki biz aynı dönemde başkanlık yaptık. O hala başkan Azerbaycan’da. Ramil ertesi yıl bana Türk vatandaşı olmak istediğini söyledi. Babasıyla beraber Fenerbahçe Kulübü’ne geldiler. Ben de tabi ona teklif yapmıştım fakat öyle acıdır ki babası döndükten bir ay sonra vefat etti. Süreç bu yüzden biraz uzadı. Sonra tekrar davet ettik Türkiye’ye. Ramil diğer yabancı sporcular gibi değil. Fikret Çetinkaya olarak onu da tebrik ediyorum. Copello Escobar’ı da Türk vatandaşı yapan benim ama o maalesef olimpiyatlardan sonra, “Ben artık mutsuzum, Türkiye’de koşmak istemiyorum. Başka kulüpte koşacağım” deyip bizden transfer oldu. Escobar’a da yaklaşık 5-6 senelik bir emeğim var. Onu en kötü olduğu dönemlerde baktık.

Ramil’in vatandaşlık işlemlerine başladığımız dönemde Azerbaycan ayağa kalktı. Hem başkanımız hem de ben Azerbaycan hükümetinden ‘Ramil’i bir hafta içinde teslim edin’ diye tehdit aldık. Sonra o iş tatlıya bağlandı ama bu süreçte Ramil’in çok sakatlıkları oldu, ligde kullanamadığımız dönemleri oldu. 100 metre koşuyordu, 200 metre koşamıyordu. Sprinter bir branş olduğu çok çabuk adale sakatlığı meydana geliyor. Fakat şunu söyleyeyim Ramil çok disiplinli, çok saygılı, aidiyet duygusu olan ve diğer sporculardan da çok farklı profesyonel, ciddi bir sporcu. Fizyoterapistiyle, psikoloğuyla, antrenörüyle ekip halinde çalışıyor. Biz de ona her türlü imkanı veriyoruz. Sadece İstanbul’a, Türkiye’ye veya Milli Takım’a gelmiyor bazı diğer devşirme sporcular gibi. Ramil, Türk vatandaşı olduğu andan itibaren; annesi, antrenörü ve eşiyle beraber yaklaşık 2011 yılından beri İstanbul’da yaşıyorlar. Türkçesi çok iyi değildi onu da geliştirdi. Gerçekten çok özel bir sporcu. Bu sonuca ben çok şaşırmadım.

Bakmayın Ramil amatördür ama Fenerbahçe’ye hocasıyla birlikte maliyeti ciddi boyutta. Yılda bir amatöre 700 bin lira yatırım yapacak başka bir kulüp olduğunu sanmıyorum. Onun için başkanıma tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Olimpiyat olimpiyat diyoruz ama onu yapmak için spor kültürü lazım. Biz daha yeni yeni yelkene, basketbola sponsor aldılar. Biz önce ülke olarak takım ve bireysel sponsorluk kültürünü geliştirmemiz lazım. Bugün Ramil diyorlar, Eda Tuğsuz dünya beşincisi oldu. Özkan Baltacı bugün on birinci oldu. Bu sporcular 7-8 senedir Fenerbahçe’de. Bu sporcularımızın maliyeti de kolay değil. Fenerbahçe bugün profesyonelden 4-5 milyon lira para sadece atletizme ayırıyor. Yani sadece Ramil Guliyev değil Fenerbahçe son 10 yılda atletizme hem dünyada hem Avrupa’da damga vurdu. Copello Escobar olimpiyatlarda üçüncü oldu. Yani bir Gamze Bulut şanssızlığı yaşadık Nevin Yanıt’la beraber. Onlar da talihsizlikten dolayı, ihtiyaçları olmamasına rağmen hatalar yaptılar. Fenerbahçe sadece atletizme değil birçok branşa yatırım yapıyor. Yiğidi öldür, hakkını ver. Aziz Yıldırım Türk amatör sporunun rengini değiştirdi. Gelir yok, gider 5 milyon. İnşallah daha büyük başarılar da elde edeceğiz.

Çok değerli arkadaşlar var ama Mehmet Ayan değil de başka bir radyo olsaydı bağlanmazdım. Sizi tekrar bu ilkeli yayınınız için tebrik ediyorum.

Son olarak şunu söylemek istiyorum. Türkiye Spor Genel Müdürlüğü’ne ve Spor Bakanlığı’na Ramil Guliyev’in Türk vatandaşı olmasında bize yardımcı oldukları için başta Mehmet Baykan’a çok teşekkür ediyorum.”

Diğer Haberler

BİSİKLETİN YAŞAYAN EFSANESİ MARK CAVENDISH, 59.CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU’NA REKOR KIRMAK İÇİN GELİYOR
2024 TÜRKİYE FUTGOLF ŞAMPİYONASI’NIN İKİNCİ AYAĞI: BODRUM CUP
59. CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU 21 NİSAN PAZAR GÜNÜ ANTALYA-ANTALYA ETABI İLE BAŞLIYOR
59. CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU 21 NİSAN PAZAR GÜNÜ ANTALYA-ANTALYA ETABI İLE BAŞLIYOR
CANLI DİNLE